Etkili Beden Dili için 3 Pratik Tüyo

Bir çok farklı yazıda iletişimin yüzde şu kadarının kelimeler, şu kadarının ses tonu, şu kadarının da beden dili olduğunu okumuşsunuzdur. Her birinin kaynağı ayrı, her birinin de yüzdeleri ayrı. İki taraf arasındaki iletişimin yüzdeye dökülerek ne kadarının ne olduğunu söyleyebilmek çok kolay veya doğru olmasa gerek. Ancak yine de tartışılmaz bir nokta, beden dilinin iletişim üzerinde gerçekten de yüksek bir etkisi olduğudur. Birinin size kaşları çatık, kolları çapraz bir şekilde “seni seviyorum” dediğini düşünün... Pek de inandırıcı olmaz değil mi?

Tıpkı sözlü iletişimde olduğu gibi, sunumlarda da dinleyicilere hitap ederken beden dilimizin etkisi oldukça yüksek. Bu nedenle bir sonraki sunumunuzda aşağıdaki 3 noktaya dikkat ederek siz de dinleyicileriniz üzerinde daha da olumlu bir etki yaratabilirsiniz.

1) Göz Teması Kurun

Dinleyicileriniz ile göz teması kurduğunuzda sunumu ve konuşmanızı daha güçlü bir kişisel bağlantı ile yapabilirsiniz. Karşınızdaki kişiler onlara bakmadığınız zaman dikkatlerini de size vermekte zorlanabilirler veya kendilerini sunumun bir parçası gibi hissetmeyebilirler ve sizden kopabilirler. Göz temasını etkili kullanabilmek için Sunucu Ekranı Kullanın ve Dikkati Üzerinize Toplayın yazılarını da okumanızı tavsiye ederim.

2) Ellerinizi Kullanın

Konuşmanız esnasında ellerinizle yapacağınız hareketler ile bahsettiğiniz noktaların önemini ifade edebilirsiniz. Bu da dinleyicilerinizin o noktalara daha dikkatli bir şekilde odaklanmalarını sağlayacaktır. Büyük bir şeyden bahsederken kollarınızı büyük açabilir, küçük bir sorundan bahsederken baş parmağınız ile işaret parmağınızı kullanarak sözlü ifade ettiğiniz kelimeleri destekleyecek hareketler yapabilirsiniz. Aynı zamanda dinleyicileriniz anlattıklarınızı belli hareketler ile eşleştirdiğinde, o konular akıllarında daha kolay yer edinecektir.

3) Açık Bir Duruş Sergileyin -- Kürsüden Kurtulun

Sunum esnasında dinleyicilerden bazı konularda daha açık düşünmelerini isterken beden dilinizin kapalı ise, bu kesinlikle onların gözünden kaçmayacaktır. Ağzımızdan çıkan cümleler ile bedenimizin ifade ettiği anlamın birbiri ile uyumlu olması gerekir. Bir çoğumuz sahnede kürsü olan bir etkinlikte otomatik olarak onun arkasından konuşmaya alıştık. Ancak bu dinleyici ile aramıza sadece düşünsel değil, fiziksel bir engel de koyuyor. Bu nedenle, açık bir beden iletişimi kurarken mutlaka kürsünün arkasından çıkın ve kollarınızı açarak dinleyici ile mümkün olan en kuvvetli bağı kurun.