Sunuma Çıkmadan Önce Mutlaka Slayt Sıralayıcısı'na Bakın

Slayt Sıralayıcısı Nedir?

Sunumdaki tüm slaytları tek tek görmek yerine, bütün slaytları bir arada görebilmemizi sağlayan bir görünüm aracıdır. (Hem PowerPoint hem de Keynote programlarında mevcuttur.)

Neden Önemli?

  1. Büyük resmi görmemizi sağlar.
  2. Slaytlar arasındaki geçişlerde kopukluk olup olmadığını daha rahat görebiliriz.
  3. Gerekirse, slaytların yerlerini çok kolay bir şekilde değiştirebiliriz.

Bir sunum yaparken, başından sonuna, dinleyicileri bir yolculuğa çıkardığınızı hayal edin. Bu yolculuğun katılımcıları bu süreçten keyif almak, belki yeni bir şeyler öğrenmek, deneyimlemek isteyeceklerdir. Ayrıca, yolculuk esnasında bir noktadan diğerine giderken ne kadar az pürüz veya engel olursa, katılımcılar o yolculuktan o kadar daha fazla keyif alacaklardır.

Sunumu yaparken, tıpkı bir yolculuk gibi dinleyicilerinizi A noktasından B noktasına götüreceksiniz. Hatta belki ardından C, D, ve E noktalarına değindikten sonra nihai olarak F noktasına varacaksınız. Bu noktalar arasında kopukluk olmaması, birbirlerine rahat bir şekilde bağlanabilmeleri, hem sunumunuzda değindiğiniz noktalar arasında bir uyum oluşturacak hem de dinleyicilerin sizi kolaylıkla takip edebilmelerini ve anlamalarını sağlayacaktır.

Slayt Sıralayıcısı görüntüsünü kullanmak için PowerPoint programında Görünüm ana menüsünün altıdaki Slayt Sıralayıcısı’nı seçin. Eğer Keynote kullanıyorsanız ekranın üstünde yer alan Görüntü ana menüsünden Işıklı Masa maddesini seçin. Her iki programda da, ekrana kaç adet slayt sığacağını alt taraftaki Yakınlaştır/Uzaklaştır seçeneğini ayarlayarak belirleyebilirsiniz.

Slayt Sıralayıcısını Kullanarak Şu İki Noktaya Özen Gösterin:

1)  Slaytlar arasında görsel bütünlük var mı?

Eğer slaytlar arasında çok belirgin tasarım farklılıkları olduğunu düşünüyorsanız, slaytları ortak bir tasarım çizgisine getirmek için güncelleyin. Örneğin, farklı slaytlar için farklı fonlar ve renkler kullanabilirsiniz. Ancak slaytlara bir bütün olarak baktığınızda birbiriyle çok alakalı olmayan tasarım çizgileri barındırıyorlar mı?

2)  Sunumunuzda akış bütünlüğü var mı?

Sunumun başından sonuna doğru ilerlerken, konudan konuya atladığınızı hissediyorsanız, sunumun akışını tekrar gözden geçirin. Gerekirse, slaytlarınızın yerlerini ve içeriklerini yumuşak bir akış ve kolay takip edilebilir geçişler oluşturacak şekilde yeniden düzenleyin. Örneğin, A, B ve C konularından bahsediyorsanız, B konusuna geçmeden önce A noktası ile ilgili tüm anlatmak istediklerinizi aktardığınızdan emin olun. Sunumun ilerleyen noktalarında çok gerekmedikçe tekrar tekrar önceki konulara gelip gitmek dinleyicilerin kafasını karıştırabilir.